Skip to content

Potvrda o cijepljenju

Od 1. veljače 2022. u Hrvatskoj su na snazi nova pravila izdavanja EU digitalnih COVID potvrda koja su usklađena s EU Uredbom i Preporukom Vijeća.

DCP pravila kratko

Booster cijepljenja

Potvrda o booster cijepljenju se od 5. siječnja 2023. izdaje bez roka ograničenja od posljednje doze u serijiPotvrde se izdaju primarno cijepljenima s dvije doze cjepiva i trećom ili booster dozom (3/3), osobama koje su preboljele COVID19, nakon čega su primarno cijepljenje s dvije doze i docijepljene trećom dozom (3/3) te za svako dodatno docjepljivanje npr. 4/4 itd.

Booster nakon jednodoznog cijepiva (Janssen)

Potvrdu o booster cijepljenju dobit će i osobe koje su primarno cijepljenje obavile jednom dozom, a zatim su docijepljene s jednom (2/1) ili dodatne dvije doze dvodoznog cjepiva (3/1) te osobe koje su cijepljenje cjepivom koje se prima u jednoj dozi te su zatim primile drugu dozu istog ili drugog cjepiva koje se također prima u jednoj dozi (2/1).

Navedene potvrde moguće je zatražiti od dana cijepljenja zadnjom propisanom dozom.

U sustavu EU digitalnih COVID potvrda preboljenje se ni u jednom slučaju ne priznaje kao booster doza, bilo da je do preboljenja došlo prije ili nakon obavljenog cijepljenja.

Primarna cijepljenja

Potvrda o primarnom cijepljenju (1/1, 2/2) se izdaje ukoliko od posljednje doze u seriji nije prošlo više od 270 dana.

Izdaju se za osobe koje su primarno cijepljene cjepivima koja se primaju u jednoj (1/1) ili dvije doze (2/2), temeljem preboljenja i cijepljenja jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (1/1) te preboljenja i cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (1/1). Da biste ishodili potvrdu temljem preboljenja i cijepljenja jednom dozom ne smije proći više od 180 dana od dana pozitvnog testa do dana cijepljenja. 

Od 1. veljače nije više moguće zatražiti potvrdu o primarnom cijepljenju stariju od 270 dana. Ranije preuzete potvrde i dalje će vrijediti 365 dana na području RH, ali ne i za prelazak granice. 

Navedene potvrde moguće je zatražiti od dana cijepljenja zadnjom propisanom dozom.

Za prelazak granice potvrde vrijede 14. dan od dana cijepljenja zadnjom propisanom dozom.

Prva doza

84 dana – na području RH vrijedi potvrda za osobe koje su primile prvu dozu dvodoznog cjepiva (AstraZeneca). Potvrdu je moguće zatražiti 22. dan od dana cijepljenja.

42 dana – području RH vrijedi potvrda temeljem prve doze cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfeizer, Moderna). Potvrdu je moguće zatražiti 22. dan od dana cijepljenja.

Pravila za izdavanje potvrda temeljem prve doze za cjepiva za koja se u RH izdaju potvrde provjerite OVDJE.

Navedeno trajanje potvrda odnosi se isključivo za primjenu potvrda unutar RH. Od 1. veljače nije moguć prelazak granice s potvrdom o primljenoj prvoj dozi.

VAŽNO! Nakon svake promjene cijepnog statusa osobe potrebno je zatražiti novu EU digitalnu COVID potvrdu, bilo da je riječ o prvoj, drugoj ili svakoj naknadnoj dozi cjepiva.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam